lets_logo_cirkels03

Hoe het werkt

Lets is een ruilkring. Dat wil zeggen dat de leden diensten en goederen uitwisselen in ruil voor punten, die wij talenten noemen (klik hier (pdf) voor een gedeeltelijk overzicht van het aanbod). Heb je bijvoorbeeld talenten verdiend door een van de leden te helpen in de tuin, dan kun je die talenten gebruiken om een ander lid je fiets te laten repareren.

Stel dat je net bent verhuisd en je je hele huis moet schilderen. Klussen is echter niet je sterkste kant, en daar komt bij dat je er ook niet echt de tijd voor hebt. Je kunt natuurlijk een professioneel schildersbedrijf inschakelen, maar dat kost veel geld.

hoe01

Als je op onze ledensite kijkt, zie je dat er diverse leden zijn die schilderwerkzaamheden aanbieden. Het schilderen van je huis gaat je aardig wat talenten kosten, maar het toeval wil dat de schilder die je hebt gekozen wel in het bezit is van een grote tuin maar niet van groene vingers. Voor jou is tuinieren je lust en je leven, en het blijkt dat jullie elkaar kunnen helpen zonder dat het één van beiden veel hoeft te kosten.

In de praktijk gaat het natuurlijk niet altijd zo. Meestal neem je een dienst af van de één en verdien je weer talenten door iets voor een ander lid te doen.

hoe02

Zoals gezegd kun je het actuele vraag en aanbod van alle leden op de besloten ledensite zien en een keuze maken. Ook kun je een mailtje naar alle leden sturen als je om een dienst verlegen zit. Die mail stuur je naar één bepaald mailadres, waarna je mail automatisch door alle leden wordt ontvangen. Meestal duurt het niet lang voordat je antwoord krijgt.

hoe03

Voorbeelden van diensten zijn: schilderen, tuinieren, timmeren, klussen in het algemeen, oppassen, helpen met het schrijven of corrigeren van brieven en andere teksten, computerhulp, het maken en onderhouden van een website, het configureren van een computer, tablet of telefoon, koken, schoonmaken, het verzorgen van transport, massage, gezondheidsconsulten, lessen in van alles en nog wat, reparatie van auto’s en fietsen, hulp bij elektriciteit in huis, het naaien en verstellen van kleding en het bekleden van meubels. Het aanbod bestaat in feite uit alles wat de leden aan vaardigheden en kennis in huis hebben. Verder worden er vaak tweedehands spullen zoals boeken te koop of te leen aangeboden, maar ook goederen zoals zelfgemaakte sieraden, hapjes, wijn enzovoort. Tot slot hebben we een groep die af en toe met elkaar uitgaat, bijvoorbeeld naar de film of het theater. Voor veel mensen is het sociale element een belangrijke reden om lid te worden van Lets.

hoe04

Al met al is het aanbod behoorlijk breed en is er voor elk wat wils. Het handelstarief is voor alle diensten 30 talenten per uur. Je bepaalt zelf welke diensten je uitwisselt en wanneer. Als je handelt doe je er goed aan vooraf duidelijke afspraken te maken, bijvoorbeeld over eventuele materiaalkosten en geschatte tijdsduur. Je houdt zelf je talenten bij via de ledensite.

hoe05

Door het lokale karakter en het directe contact bevordert Lets de sociale infrastructuur in onze stad. Je raakt bekend met mensen die je anders nooit zou ontmoeten en hebt meer mogelijkheden tot deelname aan onze maatschappij. Ook wordt de duurzaamheid bevorderd doordat de lijntjes kort zijn en er weinig druk op het milieu wordt uitgeoefend voor wat betreft organisatie, reisafstand en communicatie. Veel spullen krijgen een tweede leven, er wordt van alles gerepareerd, we handelen zonder dat er banken aan te pas komen en mensen met een kleine portemonnee kunnen zich op deze manier toch een bepaalde luxe veroorloven.

hoe06

Lid worden en lid zijn van Lets is heel makkelijk. Als nieuwe leden dat willen kunnen ze een ‘buddy’ aanvragen die ze wegwijs kan maken in de communicatiemogelijkheden binnen Lets. Het eenmalige inschrijfgeld is slechts € 10, en in tegenstelling tot andere ruilkringen heft Lets Eindhoven geen contributie in euro's en ook geen puntencontributie. Bovendien krijg je bij je aanmelding meteen 60 talenten cadeau die je tegen diensten en/of goederen kunt inwisselen.

hoe07